 |
رسالت گروه |
 |
سلامت روان
سلامت روان به مجموعهای از فعالیتهای متنوع و وسیع اطلاق میشود که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم موجب ارتقاء سلامت و رفاه روانی و اجتماعی افراد میگردد. از دیدگاه سازمان بهداشت جهانی رفاه روانی و اجتماعی دو جزء مهم سلامت محسوب میشوند. مفهوم کلی سلامت روان به معنای برخورداری از ظرفیتها و تواناییها به منظور تطابق افراد با تغییرات محیطی و قابلیت مقابله با مشکلات ناشی از این تغییرات میباشد. به عبارت دیگر میتوان گفت: سلامت روان حالتی از رفاه است كه در آن فرد تواناییهایش را باز میشناسد و قادر است با استرسهای معمول زندگی تطابق حاصل كرده، از نظر خانوادگی، اجتماعی و شغلی مفید و سازنده باشد و بهعنوان بخشی از جامعه با دیگران مشاركت و همكاری داشته باشد. سلامت روان در واقع محصول کارکرد عوامل متعددی در سطح جامعه میباشد. شرایط زندگی، امكانات، تسهیلات آموزشی، نحوه ارتباطات، آگاهیها، وضعیت اشتغال، درآمد، امنیت و سایر موارد همگی بهطریقی بر سلامت روان فرد و بر بروز و شیوع بیماریها تاثیر میگذارند. به درستی سلامت تابعی از میزان و شدت مواجهه با عوامل آسیب زای فیزیكی، روانی و اجتماعی در طول زندگی است كه منجر به ایجاد تغییراتی در وضعیت افراد میشود. انسانها در مراحل گذار عمر بسته به نوع بهرهمندی از آموزشها و حمایتهای محیط اطراف خود، توانایی مواجهه با مشكلات سلامت را كسب مینمایند.
يکي از مهمترين اتفاقاتی که در طی سال گذشته و در طرح تحول نظام سلامت صورت گرفته است، ادغام بنیادین و مبتنی بر شواهد علمیِ برنامههاي حوزه سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد در نظام مراقبتهاي بهداشتي اوليه ميباشد. در اين طرح تحولی، نقاط ضعف ارائه خدمات اولیه بهداشتی در سطح شهرها و حاشیه شهرها مورد هدف قرار گرفته است. کارشناسان مراقب سلامت خانواده در شهرها، همتای بهورزان در روستاها، به عنوان یک پرسنل بهداشتی چند ظرفیتی ارائه خدمت خواهند کرد. یکی از اقدامات بارز و منحصر بفرد در این فرآیند، ورود کارشناس سلامت روان در جهت پوشش خدمات روانشناختی است. کارشناس سلامت روان با هدف ارائه خدمات حرفهای به ارجاعات هم سطح (کارشناس مراقب سلامت خانواده) و ارجاعات سطح بالاتر (پزشک عمومی) نقش حساس و کلیدی در حفظ و ارتقاء سلامت روان جامعه بعهده خواهد داشت. اگر ادغام خدمات سلامت روان در نظام مراقبتهای بهداشتی اولیه در 25 سال پیش را به عنوان یک حرکت جهشی، تحولی و بنیادین در نظر بگیریم، بدون شک تغییرات اساسی پیشِ رو در ارائه خدمات سلامت روان، دومین تحول در نظام ارائه خدمات سلامت روان محسوب خواهد شد.
با استقرار روان شناسان بالینی در مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی و آغاز فعالیت ایشان در مراکز مذکور،انقلاب ساختاری مهمی در نظام مراقبت های اولیه بهداشتی رخ داده است.ایجاد ظرفیت برای ارائه خدمات سلامت روان به آحاد جامعه یکی از دستاوردهای بزرگ و مهم دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان یکی از دانشگاه های پیشتاز در طرح تحول نظام سلامت محسوب می گردد.
|
|