چشم‌انداز مدیریت جوانی جمعیت و سلامت خانواده در دانشگاه علوم پزشکی تهران:

مقدمه:

دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان قطب علمی و آموزشی پیشرو در حوزه سلامت، نقشی محوری در ارتقای سلامت جامعه و خانواده ایفا می‌کند. در راستای سیاست‌های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران و با توجه به اهمیت موضوع جوانی جمعیت و سلامت خانواده، این دانشگاه برنامه‌های مدون و جامعی را در این زمینه تدوین و اجرا کرده است.

چالش‌ها:

امروزه، ایران با چالش‌های متعددی در حوزه جمعیت و خانواده روبرو است. کاهش نرخ باروری، افزایش سن ازدواج، طلاق و ناباروری از جمله این چالش‌ها هستند. این چالش‌ها می‌توانند پیامدهای منفی متعددی برای جامعه به همراه داشته باشند، از جمله:

• پیری جمعیت: پیری جمعیت می‌تواند منجر به افزایش بار هزینه‌های نظام سلامت، کاهش نیروی کار و کند شدن رشد اقتصادی شود.
  • کاهش انسجام اجتماعی: خانواده به عنوان بنیان جامعه، نقش مهمی در انسجام اجتماعی ایفا می‌کند. ضعف بنیان خانواده می‌تواند منجر به افزایش آسیب‌های اجتماعی مانند اعتیاد، جرم و جنایت شود.

چشم‌انداز:

دانشگاه علوم پزشکی تهران با درک صحیح از این چالش‌ها، چشم‌اندازی روشن برای مدیریت جوانی جمعیت و سلامت خانواده ترسیم کرده است. این چشم‌انداز بر پایه اصول زیر استوار است:

• تمرکز بر پیشگیری: پیشگیری از وقوع بارداری‌های ناخواسته، ترویج ازدواج به موقع و آگاهانه، ارائه آموزش‌های لازم به زوجین در زمینه فرزندآوری و سلامت باروری از جمله اقدامات پیشگیرانه‌ای هستند که در این راستا انجام خواهند شد.
  • حمایت از خانواده: ارائه خدمات مشاوره و مددکاری به خانواده‌ها، حمایت از زنان باردار و مادران شیرده، ایجاد تسهیلات برای اشتغال زنان و ... از جمله اقداماتی هستند که برای حمایت از خانواده‌ها در نظر گرفته شده‌اند.
  • ارتقای سطح آگاهی: افزایش آگاهی جامعه از اهمیت فرزندآوری، سلامت باروری و ازدواج پایدار از طریق برنامه‌های آموزشی، فرهنگی و رسانه‌ای از جمله اقداماتی هستند که برای ارتقای سطح آگاهی انجام خواهند شد.
  • توانمندسازی: توانمندسازی زوجین و خانواده‌ها در زمینه فرزندآوری، تربیت فرزند و ... از جمله اقداماتی هستند که برای توانمندسازی جامعه در این زمینه انجام خواهند شد.

اقدامات:

دانشگاه علوم پزشکی تهران برای تحقق این چشم‌انداز، اقدامات مختلفی را در نظر گرفته است. از جمله این اقدامات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

• ایجاد مراکز مشاوره و خدمات مامایی: این مراکز به ارائه خدمات مشاوره قبل، حین و بعد از بارداری به زوجین می‌پردازند.
  • برگزاری دوره‌های آموزشی: دوره‌های آموزشی مختلفی در زمینه فرزندآوری، سلامت باروری، ازدواج و ... برای اقشار مختلف جامعه برگزار خواهد شد.
  • انجام پژوهش‌های علمی: پژوهش‌های علمی مختلفی در زمینه عوامل مؤثر بر باروری، ناباروری، ازدواج و ... انجام خواهد شد.
  • توسعه همکاری‌های بین‌بخشی: همکاری‌های بین‌بخشی با سایر دستگاه‌ها و سازمان‌های ذیربط برای اجرای برنامه‌های مربوط به جوانی جمعیت و سلامت خانواده گسترش خواهد یافت.

نقش آحاد جامعه:

موفقیت در تحقق این چشم‌انداز نیازمند مشارکت و همکاری همه آحاد جامعه است. خانواده‌ها، زوجین، جوانان، رسانه‌ها، سازمان‌های دولتی و غیردولتی و ... همگی باید در این زمینه مشارکت کنند.

دانشگاه علوم پزشکی تهران با تعهد به رسالت خود در قبال سلامت جامعه، از هیچ تلاشی برای تحقق این چشم‌انداز و ارتقای سلامت خانواده‌ها دریغ نخواهد کرد.

نتیجه‌گیری:

مدیریت جوانی جمعیت و سلامت خانواده از جمله مهم‌ترین مسائلی است که جامعه ایران با آن روبرو است. دانشگاه علوم پزشکی تهران با اتخاذ رویکردی جامع و با مشارکت همه آحاد جامعه، تلاش می‌کند تا چشم‌اندازی روشن برای این حوزه ترسیم کند و به ارتقای سلامت خانواده‌ها و جامعه کمک کند.

پشه آئدس و بیماری دانگ قسمت چهارم

به گزارش سینا رسانه دانشگاه علوم پزشکی تهران معاونت بهداشت، قسمت چهارم و پایانی مصاحبه با دکتر علی نیک فرجام، مدیر گروه بیماری‌های واگیر معاونت بهداشت در خصوص آنچه درباره بیماری‌های منتقله از پشه آئدس باید بدانیم.