پیام معاون بهداشت دانشگاه به مناسبت هفته سلامت روان

پیام دکتر علیرضا دلاوری به مناسبت هفته سلامت روان (18 تا 24 مهر 1399) برگرفته از شعار امسال سازمان جهانی بهداشت: «سلامت روان برای همه، سرمایه‌گذاری بیشتر- دسترسی بیشتر، برای همه، همه‌جا»

متن پیام معاون بهداشت دانشگاه به شرح ذیل است:

تاريخ روانپزشکي حاکي از بی‌مهری آدميان به بيماران مبتلابه اختلالات روانپزشکی است و با رنج، تبعيض و انگ گره‌خورده است، سال‌هاست که انگ ابتلا به روان‌پریشی بسياري از بیماران را از بدیهی‌ترین حقوق اجتماعي خويش ازدواج، اشتغال، فعالیت اجتماعی و ... محروم کرده است، باورهای اشتباه همچون علاج ناپذیر بودن اختلالات روان‌پزشکی، خطرناک بودن مبتلایان به این اختلالات، اعتیادآور بودن داروهای اعصاب و روان، همچنان در اذهان وجود دارد و همین تلقی و پنداشت های نادرست و غیرعلمی، انزوای بیماران را تشدید کرده است.
در پی گسترش فعالیت‌ها و حوزه‌های سازمان جهانی بهداشت، تلاش‌های دست‌اندرکاران سلامت روان رو به افزايش گذاشته و دهه به دهه اين تلاش‌ها پررنگ‌تر شده است، دست‌کاری هدفمند و سلامت‌محور فرهنگ‌ها و خرده‌فرهنگ‌ها، زدودن خرافه‌ها، حذف مطلق و بی‌چون‌وچرای باورهاي انحرافي، انگ زدایی از بیماری روانی و بهاء بخشیدن به‌سلامت روان در دستور کار سیاست‌گذاران امور بهداشتی قرارگرفته است، جمعیت قابل‌توجهی از ساکنان کره زمین به خدمات سلامت روان دسترسی یافته‌اند و بیماران مبتلا به اختلال روانپزشکی رنج فردی، خانوادگی و اجتماعی کمتری را متحمل می‌شوند، مردم دریافته‌اند که برای کسب آرامش و رهایی از استرس، می‌توانند به کارکنان ارائه‌دهنده خدمات سلامت روان تکیه کنند.
اکنون روانپزشکی و روانشناسی به علومی قدرتمند تبدیل‌شده‌اند که می‌توانند میلیون‌ها نفر را از افسردگی، اضطراب، خشونت و خودکشی و آسیب‌های اجتماعی برهانند، صدها نفر کارشناس سلامت روان در جایگاه‌های ارائه خدمات بهداشتی با استفاده از نظام ارجاع از سطح پایه تا تخصصی حداکثر توان خود را به کار گرفته‌اند تا مردم از خدمات سلامت روان بهره‌مند شوند، اینک دیگر خدمات سلامت روان فقط متمرکز بر بیماران مبتلا به اختلالات روانپزشکی نیست بلکه بر آحاد مردم (چه بیمار چه سالم) و تمام اقشار جامعه متمرکز است.
سیاست‌گذاران امور بهداشتی بر این باورند که حتی افراد غیر بیمار نیز برای حفظ سلامت روان خویش و داشتن زندگی بانشاط و پویا نیازمند به دریافت خدمات سلامت روان، آشنایی با مهارت‌های زندگی و فرزند پروری، پیشگیری از اعتیاد، برخورداری از حمایت اجتماعی و حقوق شهروندی هستند، مردم باید بکوشند بیش‌ازپیش برای سلامت روان خود اهمیت قائل شده، از مراجعه به روانپزشک و روانشناس ترسی نداشته باشند، بیماران را نیز به مراجعه تشویق کنند و با جلب مشارکت‌های اجتماعی بر پویایی جامعه بیفزایند.
 W.H.O (سازمان جهانی بهداشت) شعار امسال سلامت روان را «سلامت روان برای همه، سرمایه‌گذاری بیشتر- دسترسی بیشتر، برای همه، همه‌جا» اعلام کرده است شعاری که به نظر می‌رسد، نه‌تنها سیاست‌گذاران امور بهداشتی بلکه همه مردم باید برای تحقق آن بکوشند، «سرمایه‌گذاری بیشتر» نباید صرفا متمرکز بر سرمایه‌گذاری اقتصادی باشد بلکه باید «سرمایه اجتماعی» را نیز در برداشته باشد.
پس همه باهم برای تحقق شعار امسال کوشا باشیم:
 «سلامت روان برای همه، سرمایه‌گذاری بیشتر- دسترسی بیشتر، برای همه، همه‌جا»

دکتر علیرضا دلاوری

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران