چشم‌انداز مدیریت جوانی جمعیت و سلامت خانواده در دانشگاه علوم پزشکی تهران:

مقدمه:

دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان قطب علمی و آموزشی پیشرو در حوزه سلامت، نقشی محوری در ارتقای سلامت جامعه و خانواده ایفا می‌کند. در راستای سیاست‌های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران و با توجه به اهمیت موضوع جوانی جمعیت و سلامت خانواده، این دانشگاه برنامه‌های مدون و جامعی را در این زمینه تدوین و اجرا کرده است.

چالش‌ها:

امروزه، ایران با چالش‌های متعددی در حوزه جمعیت و خانواده روبرو است. کاهش نرخ باروری، افزایش سن ازدواج، طلاق و ناباروری از جمله این چالش‌ها هستند. این چالش‌ها می‌توانند پیامدهای منفی متعددی برای جامعه به همراه داشته باشند، از جمله:

  • پیری جمعیت: پیری جمعیت می‌تواند منجر به افزایش بار هزینه‌های نظام سلامت، کاهش نیروی کار و کند شدن رشد اقتصادی شود.
  • کاهش انسجام اجتماعی: خانواده به عنوان بنیان جامعه، نقش مهمی در انسجام اجتماعی ایفا می‌کند. ضعف بنیان خانواده می‌تواند منجر به افزایش آسیب‌های اجتماعی مانند اعتیاد، جرم و جنایت شود.

 

چشم‌انداز:

دانشگاه علوم پزشکی تهران با درک صحیح از این چالش‌ها، چشم‌اندازی روشن برای مدیریت جوانی جمعیت و سلامت خانواده ترسیم کرده است. این چشم‌انداز بر پایه اصول زیر استوار است:

  • تمرکز بر پیشگیری: پیشگیری از وقوع بارداری‌های ناخواسته، ترویج ازدواج به موقع و آگاهانه، ارائه آموزش‌های لازم به زوجین در زمینه فرزندآوری و سلامت باروری از جمله اقدامات پیشگیرانه‌ای هستند که در این راستا انجام خواهند شد.
  • حمایت از خانواده: ارائه خدمات مشاوره و مددکاری به خانواده‌ها، حمایت از زنان باردار و مادران شیرده، ایجاد تسهیلات برای اشتغال زنان و ... از جمله اقداماتی هستند که برای حمایت از خانواده‌ها در نظر گرفته شده‌اند.
  • ارتقای سطح آگاهی: افزایش آگاهی جامعه از اهمیت فرزندآوری، سلامت باروری و ازدواج پایدار از طریق برنامه‌های آموزشی، فرهنگی و رسانه‌ای از جمله اقداماتی هستند که برای ارتقای سطح آگاهی انجام خواهند شد.
  • توانمندسازی: توانمندسازی زوجین و خانواده‌ها در زمینه فرزندآوری، تربیت فرزند و ... از جمله اقداماتی هستند که برای توانمندسازی جامعه در این زمینه انجام خواهند شد.

اقدامات:

دانشگاه علوم پزشکی تهران برای تحقق این چشم‌انداز، اقدامات مختلفی را در نظر گرفته است. از جمله این اقدامات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ایجاد مراکز مشاوره و خدمات مامایی: این مراکز به ارائه خدمات مشاوره قبل، حین و بعد از بارداری به زوجین می‌پردازند.
  • برگزاری دوره‌های آموزشی: دوره‌های آموزشی مختلفی در زمینه فرزندآوری، سلامت باروری، ازدواج و ... برای اقشار مختلف جامعه برگزار خواهد شد.
  • انجام پژوهش‌های علمی: پژوهش‌های علمی مختلفی در زمینه عوامل مؤثر بر باروری، ناباروری، ازدواج و ... انجام خواهد شد.
  • توسعه همکاری‌های بین‌بخشی: همکاری‌های بین‌بخشی با سایر دستگاه‌ها و سازمان‌های ذیربط برای اجرای برنامه‌های مربوط به جوانی جمعیت و سلامت خانواده گسترش خواهد یافت.

نقش آحاد جامعه:

موفقیت در تحقق این چشم‌انداز نیازمند مشارکت و همکاری همه آحاد جامعه است. خانواده‌ها، زوجین، جوانان، رسانه‌ها، سازمان‌های دولتی و غیردولتی و ... همگی باید در این زمینه مشارکت کنند.

دانشگاه علوم پزشکی تهران با تعهد به رسالت خود در قبال سلامت جامعه، از هیچ تلاشی برای تحقق این چشم‌انداز و ارتقای سلامت خانواده‌ها دریغ نخواهد کرد.

نتیجه‌گیری:

مدیریت جوانی جمعیت و سلامت خانواده از جمله مهم‌ترین مسائلی است که جامعه ایران با آن روبرو است. دانشگاه علوم پزشکی تهران با اتخاذ رویکردی جامع و با مشارکت همه آحاد جامعه، تلاش می‌کند تا چشم‌اندازی روشن برای این حوزه ترسیم کند و به ارتقای سلامت خانواده‌ها و جامعه کمک کند.

پیام تبریک معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران به مناسبت فرا رسیدن آغاز سال نو و بهار طبیعت

پیام تبریک معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران به مناسبت فرا رسیدن آغاز سال نو و بهار طبیعت

دکتر اولیائی منش در پیامی فرا رسیدن بهار طبیعت و تقارن آن با بهار قرآن را به همه همکاران دانشگاه به ویژه کارکنان ستاد معاونت بهداشت و شبکه‌های تابعه صمیمانه تبریک گفت.

به گزارش سینا رسانه دانشگاه علوم پزشکی تهران معاونت بهداشت، متن پیام دکترعلیرضا اولیائی منش معاون بهداشت به مناسبت فرا رسیدن آغاز سال 1403 به شرح ذیل است:
روزها گذشت و روزی نو و سالی جدید برای رویش، تحول و رسیدن به نیکوترین سرشت فرا رسید. عید نوروز، این رستاخیز بزرگ طبیعت و جلوه قدرت و هنر خدای متعال و تقارن آن با بهار قرآن را به ملت شریف ایران، خانواده‌های عزیز شهدا و ایثارگران و همه دانشگاهیان به ویژه همکاران ستادی معاونت بهداشت و شبکه‌های تابعه صمیمانه تبریک و شاد باش عرض می‌کنم.
سال 1402 با دستا آورد‌های خوبی همراه بود که با مساعدت رییس دانشگاه و سایر بخش‌های دانشگاه، تلاش و همت کارکنان حوزه معاونت و شبکه‌های بهداشت و درمان شهرستان‎های اسلامشهر، ری و مرکز بهداشت جنوب تهران، گام‌های مثبتی در خصوص رفا حال مردم عزیز در حوزه معاونت بهداشت دانشگاه برداشته شد. که بطور مثال شنبه‌های نیکوکاری، جلسات هفتگی قرارگاه و کمیته بهداشت ذیل قرارگاه جوانی جمعیت، پویش ملی سلامت غربالگری دیابت و فشار خون بالا و... از جمله این فعالیت‌ها بود.
اینجانب، ضمن تبریک مجدد عید نوروز به تمامی همکاران، از مساعدت رییس دانشگاه، سایر بخش‌های دانشگاه و تلاش و همت کارکنان حوزه معاونت بهداشت صمیمانه سپاسگزاری و برای همکاران و خانواده‌های محترمشان سالی پر از خیر و برکت همراه با شادی و سلامتی را از خداوند متعال مسالت دارم.
خداوندا، حال ما را با ظهور مولا و صاحب‌مان، آخرین حجت خود و آن دادگر، به بهترین حال تبدیل فرما.
 
دکتر علیرضا اولیائی منش
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران

اسماعیل استاجی
تهیه کننده:

{اسماعیل استاجی}