آموزش بهداشت؛ کلید مردمی سازی سلامت
به مناسبت روز جهانی سلامت و ۸۲ ساله شدن دفتر آموزش و ارتقای سلامت در ایران؛ مسئولان و استادان آموزش سلامت در دانشگاه علوم پزشکی تهران دور هم جمع شدند.
به گزارش سینا رسانه دانشگاه علوم پزشکی تهران معاونت بهداشت، به نقل از خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، دکتر علی منتظری؛ رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی گفت: به هرگونه تلاش و اقدامی که به تغییر دانش، نگرش و رفتار دائمی در مردم منجر شود آموزش سلامت میگوییم. مثلا در زمینه بستن کمبرند ایمنی تقریبا ۹۰ درصد مردم از کمربند استفاده میکنند و همین الگو را باید در بسیاری از رفتارهای دیگر مثل تغذیه اجرا کنیم.
فراگیری و آموزش سلامت، سن و سال نمیشناسد، از موسپید کردههای این رشته گرفته تا سفیران سلامت دانش آموز
دکتر حمید الله وردی پور، رئیس انجمن علمی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ایران میگوید: توصیه اولم به مردم این است که ورزش کنند و مساله مهم دیگری که در جامعه ما نیاز به توصیه و یادآوری بیشتری دارد حس شاد بودن و شاد زیستن، انرژی مثبت به دیگران دادن و گرفتن از دیگران است.
مهراد داوودی، سفیر سلامت دانش آموزی پایه چهارم میگوید: سفیر سلامت به بچهها تذکر میدهد که خوراکیهای مضری مثل سوسیس، کالباس، چیپس و پفک و نوشابه به مدرسه نیاورند و در صورت همراه داشتن از آنها گرفته میشود و موقع رفتن از مدرسه به آنها تحویل میشود. موضوع دیگر بهداشت فردی رعایت نظافت مو و ناخن و لباس است و همچنین در موضوع سلامت روان توصیه میکنیم که نهایتا یک تا یک و نیم ساعت از موبایل و فضای مجازی استفاده کنند.
طی هشت دهه آموزش سلامت در کشورمان؛ ایران از نظر آموزشهای همگانی سلامت همپای سایر کشورهای جهان است
دکتر فرشید رضایی؛ سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت میگوید: بعد از مشارکت بی سابقه ۴۶ میلیون نفری هموطنان در غربالگری فشار خون و دیابت که نصاب مشارکتهای مردمی در حوزه سلامت را شکست؛ وزارت بهداشت پویش ملی تغذیه سالم را برگزار کرد که در کنار این پویشها بحث آموزش خودمراقبتی در حوزه سلامت به طور جدی در دستور کار ما قرار دارد.
با توجه به تبلیغات تغذیهای مضر و سبک زندگی ناسالم و کم تحرکی و گاهی آموزشهای غلط و غیر کارشناسی سلامت در فضای مجازی؛ آموزش همگانی سلامت به طور جدی تری در دستور کار مسئولان نظام سلامت قرار گرفته است.
دکتر علیرضا اولیایی منش؛ معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران میگوید: متاسفانه آموزشهایی به مردم داده میشود که غلط است از طرف افرادی که صلاحیتهای لازم و مجوز ندارند به همین جهت لازم است مردم به سمت جاهایی بروند که اعتبار لازم را دارد، ما سامانهای را در دانشگاه علوم پزشکی تهران ایجاد کرده ایم به نام سامانه شهاب بسیاری از اطلاعاتی که راجع به سلامت مردم است در این شبکه هوشمند آموزش بهداشت هست.
رویکرد به سلامت تا کنون سه دوره تحولی رو پشت سر گذاشته از رویکرد مداخلات پزشکی با عوامل خطر گرفته تا رویکرد روانشناختی و اصلاح سبک زندگی و در آخر رویکرد اجتماعی به سلامت که جامعترین نگاه رو داره و در همین راستا از کتاب واژه نامه ارتقای سلامت ۲۰۲۱ رونمایی شد.
به گفته مسئولان نظام سلامت همه هموطنان حداقل باید یک دوره آموزشی سلامت را ببینندو تا کنون هدف گذاری یک چهارم جمعیت انجام شده و طی سالهای آینده باید کل جمعیت را در بر بگیرد.
ارسال به دوستان